13 October 2011

Tip khusyuk dalam solat

Berapa ramai orang mcam kita solat dalam keadaan yang betul-betul khusyuk..?
Korang tahu macam mana nak tahu kita ni khusyuk ke tak dalam solat? Klau betul korang khusyuk apa yang korang rasa dalam solat.. Sorrylah, dekat sini soofiyah buka nak perli cuma nak kita bersama-sama jaga kekhusyukan kita dalam solat. Janganlah kita solat sekadar melepaskan batuk di tangga..

------------------------------------

Number In Green Rounded Square Clip Art Jaga sumber rezeki.
-Ni penting sangat-sangat. Kalau rezeki kita datang daripada sumber yang haram, bukan saja solat kita tak diterima malah doa kita pun tak akan diterima Allah 40 hari 40 malam..
"
Number In Light Blue Rounded Square Clip Art Memahami maksud bacaan solat.
- Ada pendapat mengatakan bahawa solat seseorang tu takkan sah kalau dia dia tak memahami maksud ketika membaca alfatihah.. Tengok betapa pentingnya korang nak memahami bacaan korang. Bukankah setiap bacaan solat ada doa tersendiri, kalau korang tak faham makna apa yang korang baca, maksudnya korang tak faham apa yang korang minta pada Allah.. Ish, tak malu ke..
"
Number In Yellow Rounded Square Clip Art Elakkan sejadah @ tempat sujud korang bergambar.
-Sebab kalau korang terkagum ke ke dengan lukisan sejadah tu, kan dah melayang fikiran korang..
"
Red Rounded Square With Number 4 Clip Art Jangan solat dalam keadaan yang tergesa-gesa.
-Sekalipun kalau korang ad urgent ke, solatlah dengan betul, kalau kita perlihara solat kita walaupun keadaan yang mendesak, jangan risau Allah Maha Berkuasa.. Yakinlah Allah akan membantu kita..
"
Red, Rounded, Square With Number 5 Clip Art Solat di awal waktu.
-Kalau dah tahu korang ad hal, solatlah awal sedikit.. Inilah namanya time management.. Yang pasti kalau korang solat awal insayaallah, korang takkan tergopoh-gopoh..
"
Red, Rounded, Square With Number 6 Clip Art Persekitaran yang sesuai.
-Pastikan kedaan korang dalam keadaan yang selesa... Tapi jang terlalu selesa. Biar sederhana.. Suupaya tak mengganggu kekhusyukan kita dalam solat..


Akhir kalam, bagi mereka yang berusaha mengkhusyukkan diri dalam solat untuk mencari kerdhaan Illahi, soofiyah ucapkan selamat berjaya.. Soofiyah bukan buat post ni untk memerli mana mana pihak ataupun tunjuk baik, tapi sekadar berkongsi ilmu didada.. Soofiyah rasa soofiyah hanya mampu bagi itu sahaja.. Minta maaf kalau korang ada tak puas hati..


Photobucket

No comments:

Post a Comment

Awak comment saya sayang.. =)