19 November 2011

Ego? Perlu ker???

Okeyh, sorry sebab lambat tak update.. soofiyah tahu korang semua rindu soofiyah.. hikhik (hek eleh bajet gilerrr minah ni.. haha) Okeyh, fine.. it almost 2 weeks I haven't update, rite.. So, no so weirdlah if you all rindu kat aku.. haha.. what ever.. Berhenti merepek...

Baiklah kawan-kawan, hari ni kita akan berbincang mengenai ego..
First and foremost (erk, nak buat karangan ke nih?),
Kita tanya pada diri masing-masing...
Apa itu ego? Dan apa perlunya ego?

Okeyh, kalau dapat tu bagus,
tapi kalau tak dapat? tak bagus ker? ermmm....
Okeyh, senang cerita kalau kita sebut ego.. apa yang kita bayangkan kat otak kita?
a. makanan?
b. kereta
c. duit ;atau
d. kawan kita yang ego?

D, TEPAT SEKALI... eh yeke? cakap kawan.. habis, korang tak ego ker?
Please, behave yourself (eh, ada kena mengena ke)

Next, jadi apa yang anda perlu buat?
a. ermm.. berdiam diri.. tak ada siapa cakap aku ego pun?
b. Buat bodohlah... Suka hati akulah
c. mengadu kat mak sebab ain soofiyah cakap korang ego.. (nak penampar buatlah)
d. berubah?

Of courselah korang pilih D!! Tapi....
macam mana?




Macam Mana!!!!

Macam Mana!!!!

Macam Mana!!!!

Macam Mana!!!!

Macam Mana!!!!

Hey.. hey.. cool... stay calm..
Relaxlah tak payahlah nak kabut sangat!!

Fikir sama-sama cara mengatasi ego..

Berhenti tersinggung
Kalau manusia tak tersinggung pelik sangat.. Sebab nanti orang akan kata kita ni tak ada perasaan.. TAK ADA PERASAAN..!!! Tapi korang tak terfikir ke tersinggung tu cuma melemahkan kita...
Melemahkan kita? Ye ker???
Entahlah


Mengalah
Jap-jap.. Apa kena mengena mengalah dengan ego?
Okeyh, fine.. Ego kan perasaan nak menang..
Kalau tak nak ego.. tak payah menang.. kan? kan?
Simple..
But, mengalah tak semestinya kalah.. (Mummy yang bagitahu.. Tak tahu siapa yang cakap sebenanya.. haha)


Bersikap low profile
I extremely believe yang orang yang ego sangat ni antara orang yang popular di sekolah..
Woo~ kenapa confident semacam je ni... Sebab ain soofiyah dah ada kuasa mistik.. (kahkahkah)
Tak kisahlah.. So, cuba lowkan profile korang...
Erk.. macam mana tu?
Entah... Maybe, korang tak perlu membesarkan perkara yang remeh temeh...


Menerima pendapat orang lain
Apa ingat korang tu bagus sangat.. Ingat pendapat korang aja yang betul yang lain salah...
Fikir-fikirkan lah


Rasanya malas nak tulis banyak- banyak..
Try your luck..

p/s: Sorry hari ni banyak merepek biasalah pagi-pagi... (Eh, pagi ke ni?)
Actually nak masukkan status soofiyah kat fb.. Tapi lain pula yang jadi..
.


Oh.. tidak... Inikah kawan-kawanku???

No comments:

Post a Comment

Awak comment saya sayang.. =)