12 December 2011

Tutorial 34# Tuorial membuang navbar dan buat navbar sendiri

ok, hari ni kita belajar cara nak buang navbar..
tahu tak navbar tu apa?

ok, dah tahukan navbar tu apa?
Macam mana nak buangnavbar yang buruk gile tu?

1- Dashboard > Design > Edit Html
2- tick expand widget layout dan search
]]></b:skin>

3- Dah? kemudian, copy kod ni dan paste atas ]]></b:skin>

#navbar-iframe {
display:none;
}
ok, dah siap.. Sekarang kita nak buat navbar sendiri pulak.
'
'

Membuat navbar sendiri
ok, tahu tak apa maksud soofiyah navbar sendiri?




ok, kalau dah tahu.. kita terus belajar macam mana nak buat..
Senang aja..
1- Dashboard > design > page elements > html & javaskript
2- copy kod ni

<div style="position: absolute; top:0px; left: 0px; width:99.6%; position:absolute; padding:3px; background:#e2a9f3; color:white; font-size:12px;">
<center>Welcome to my blog.. Thanx for visiting me... Please mind your manner.. Thank You ^_^ <a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=id blog korang">Follow </a> or <a href="http://www.blogger.com/home">Dashboard</a></center></div>


3- ikut arahan soofiyah
#e2a9f3 => tukar warne kegemaran korang..
id blog korang => tahu tak macam mana nak ambil id korang?


ok, dah tahu? savelah..
kan dah habis.. senang cerite.. bai..!!

2 comments:

  1. saya tak berapa nak faham sebenarnya sebab saya baru je dalam blogging ni,boleh terangkan sikit tak....saya tak faham sangat no 3 tu

    ReplyDelete

Awak comment saya sayang.. =)