30 May 2013

Utamakan yang penting

Minta maaf andai lama tak update blog.. dekat sebulan dah.. (memang sebulan pun). nak bincangkan tentang fiqh awlawiyyat agak berat untuk dibincangkan dalam blog. Saya cadangkan kaji di dalam majlis-majlis ceramah supaya anda lebih faham..;) Di sini saya cuma nak kongsikan kenapa perlu fiqh awlawiyyat.

Andaikan ada sebuah negara yang sibuk membincangkan pelbagai masalah dalam islam. msalah ikhlas, solat, pemaikaian handsock, kpop, pemakaian niqab.

Asingkan mana masalah yang kecil dan mana masalah yang bear dan perlu diutamakan. ;) Analoginya, masalah yang kecil dan ringan ini seperti bijian didalam sebuah gelas. satu masalah satu gelas. Dan masalah besar dan berat dianalogikan dengan sesuatu yang lebih besar. Sediakan satu balang yang besar.


 Kemudian, cuba lihat jika sesebuah negara itu lebih mementingkan masalah yang ringan berbanding masalah yang perlu diutamakan. Masukkan bijian terlebih dahulu ke dalam balang kemudian mmasukkan masalah yang besar.

Masalah yang besar tak muat dimasukkan ke dalam balang itu. Maksudnya, bila sesebuah negara asyik dan sibuk membincangkan masalah yang kecil, mereka tak punya masa untuk membincangkan masalah yang besar. Tetap akan ada masalah dalam negara itu.

Tukar stratergi. Masukkan masalah besar pula ke dalam balang itu, kemudian masukkan masalah kecil.


Lihat, mereka mampu menyelesaikan masalah yang besar dan yang kecil. Ok, faham tak? Tak faham sudah.. ;)

notahatihawa: boleh try eksperimen ni di rumah..

2 comments:

  1. hehe..sy pernah tgok formula ni kat stu rncgn arb kt tv alhijrah.
    tp mmg btul.klu duk sibukkn msyrkt islam dgn bende2 yg krg utama berbanding prkare yg utama,mcm mne negara nk mju?

    ReplyDelete

Awak comment saya sayang.. =)