01 January 2014

Mutabaah Amal

Hari ini dah masuk tahun 2014 dengan satu azam baru. Azam tahun ini ialah nak konsisten dengan setiap amalan kita. jadi apakah alternatifnya? Mutabaah Amal

Mutabaah amal ni lebih kurang macam checklistlah yang kita buat setiap hari. Melalui mutabaah amal, kita boleh bermuhasabah diri apa amalan yang terkurang. Mudah nak kembali pada Allah.. ^^

Sengaja buat post di awal tahun 2014. Boleh kita buat mutabaah amal sepanjang tahun ni ye tak. 


klik gambar > right klik > save as

Macam mana nak aplikasikan ? Senang aje. Hanya tandakan amalan pada hari itu.. Kalau tak buat tak perlu tanda. Takkan selama seminggu kita nak biarkan satu baris tu kosong ajekan. Mesti ada terdetik dihati nak bertanda juga walaupun sekali seminggu.. Terutamanya part Qiamullail tulah. hehe

Semua orang boleh buat mutabaah amal sendiri. Kalau nak search kat internet pun banyak. ;) Dinasihatkan mutabaah amal ini disimpan sendiri dan jangan tunjuk pada orang lain. Rahsia kita dengan Allah sahaja.

source: tumblr

notahatihawa : Selamat Tahun Baru dan semoga mencapai azam pada tahun ini

8 comments:

  1. Semoga kita menjadi muslim yang lebih istiqomah untuk mencapai mardhatillah. Insyaallah! :)

    ReplyDelete
  2. soofiyah,ingat tak kalendar yg ko print last year? blog dia ape ek?

    ReplyDelete
  3. mutabaah amal? good entry. really good entry. mengajak orang utk improve dari segi ibadah. :-)

    bole saya letak link sy kat sini?

    www.hanisbiha.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. ok juge mutabaah amal :) baru tahu tahap mna kite beramal :) tq nice sharing :)

    ReplyDelete
  5. honestly first time dgr term mutabaah amal. shame on me, thanks for sharing.

    ReplyDelete
  6. good3x...sekdar utk mengingatkan diri selalu dan jangan lalai.....

    ReplyDelete
  7. first time heard this. thank you so much for this nice sharing.
    sharing is caring. heheh
    and all the best for 2014.

    ReplyDelete
  8. first time dengar mutabaah amal time baca buku hlovate -contengan jalanan.
    nice entry.moga kita menjadi hamba yang solehah.
    :)

    ReplyDelete

Awak comment saya sayang.. =)